Hipotez bir araştırmanın olası sonucuna dair yapılan tahminlerin ifadesidir. Olaylar arasındaki ilişkiyi açıklamaya yönelik bilimsel bir öneri bir önermedir. Ancak bu bilimsel önerinin geçerliliği gözleme dayalı denemenin sonucuna bağlıdır. Hipotez yazmak araştırmanın kuramsal temellerine dayalı olarak tahminler yürütmenize ve araştırmanın sonucu üzerine daha derinlemesine düşünmenize ve araştırdığınız problemdeki değişkenler arasında ilişki durumu kurup kurmadığını za dair kararlar vermeniz de yardımcı olmaktadır. Öte yandan hipotez araştırmacıya araştırma sürecine ilişkin yol göstericidir. Örneğin ne tür verilere ihtiyaç olduğu ve bunların kimlerin toplanacağı hipotezlerden çıkartılır.Ancak hipotez yazmanın önyargılar geliştirmeniz açısından ve araştırma sürecinde önemli olabilecek diğer noktaları görmenizi engelleyebilmesi açısından olumsuz etkileri de olabilir. Bazı araştırmalarda ise önceden tahminlerde bulunmak zor olabilir. Karşılaştırma ile toplanan veriler üzerinde gerekli analizler yapılarak elde edilen bulgular sonucunda hipotez reddedilebilir veya kabul edilebilir (Büyüköztürk,vd.,s.67).
İki tür hipotez vardır araştırma hipotezi ve istatiksel hipotez araştırma hipotezi araştırma sonucu kestiren ve genellikle bir tarafı tutan karşılaştırmalarda bir tarafın ötekinden daha etkili Üstün vb olduğunu savunan ya da tarafların farklılığını kısaca değişkenler arasında ilişki olduğunu savunan bir ifadedir araştırmanın amaçları bölümünde yer alan dönenceler bu türden olup verilerin toplanmasını inanmasını ve yorumun şekillendirir istatiksel hipotez karşılaştırmada taraf tutmayan farksız lığı değişkenler arasındaki ilişki sizli savunan bir ifadedir literatürde buna yaygın'da yemi ile sıfır hipotezi de denmektedir verilen çözüm de önemli bir yer tutar Zira karşılaştırmalar yani araştırma denencelerin sınanması haksızlığı savunan istatiksel hipotez üzerinden yapılır istatistikler istatiksel istatiksel işlemler Buna göre düzenlenmiştir farksızlık önemli ölçüde zedeleyen bir durum ortaya çıkmadıkça gruplar arasında anlamlı bir fark olduğuna karar verilmez hangi farkın önemli sayılacağı ise alınacak kararlarda kabul edilecek hata paylarına göre yapılan olasılık hesabı ile belirlenir araştırmada genellikle istatiksel dönenceler Ayrıca belirtilmez fakat varmış gibi bir işlem görür çünkü bütün bu istatiksel hipotezler aynı şekilde farksızlık savunur ( Karasar,s.98-99).
İyi bir hipotez nasıl olmalı iyi bir hipotez doğasında açımlayıcı ve net bir ifadedir düzgün yazılmış hipotez araştırmanın nereye gideceğini hangi seyri izleyeceğini işaret eder Talking göre iyi bir hipotezin bazı ölçüleri vardır iyi ifade edilmiş bir hopi hipotezin özelliklerini özetlemek gerekirse açık net ve güçlü bir biçimde ifade edilmeli değişkenler arasında beklenen ilişkiyi ifade etmeli bağlı olduğu kurum kuramı ya da alan yazının yansıtmalı kısa öz ve aynı zamanda konuya odaklı olmalı verilerle test edilebilen hipotez olmalıdır bir hipotez bu 5 ölçüye ölçüde uyuyorsa kendisinin de türetildiği araştırmanın genel sorunu yanıtlama da ve test etmede önemli bir adım atılmış olur araştırmacının hipotezini bu kurallara bağlı olarak geliştirmesi araştırmanın bilimselliğin i arttırıcı bir unsurdur ( Ataizi vd.,2012,ss.41-42)
KAYNAK
Büyüköztürk.Ş., Kılıç Ç.,Akgün.E.,Karadeniz.E.Ö ,Ş., Demirel, F. (2021). Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri.Pegem Akademi Yayıncılık
Karasar.N,.(2020) .Bilimsel Araştırma Yöntemi: Kavramlar İlkeler Teknikler 36.Basım.Nobel Yayıncılık.
Ataizi M.(.2012).Araştırma Sorununun Belirlenmesi İçinde Şimşek ,A. (ed.) Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri(ss.41-42) Anadolu Üniversitesi
- Etiketler:
- Ayşe Aygün | Hipotez