Sanat tarihine bakıldığında aslan figürünün Frig, Lidya, Roma, Bizans Ermeni, Hitit, Urartu sanatlarında sıklıkla kullanıldığını görmek mümkündür. İsa ya da Basileus gibi güçlü fatihlerin simgesi olan aslan figürü, Bizans tasvir sanatında İncil yazarlarından Markus’ u da temsil etmektedir. Hıristiyan inancında “yaşam, ölüm ve dirilişi” sembolize eden aslan figürü, ölülerin ve mezarların koruyucusu olarak da bilinir.
Ayrıca Bizansın İmparatorlarından III. Leon ve VI. Leon ile aslanlar arasında da güçlü ilişkiler kurulmuştur.
Hâkimiyet ve gücü temsil eden aslan, koruyuculuk sıfatı ile beraber, kötülükleri ve kötü ruhları da uzaklaştırdığı düşünülür. Bu inancının benimsenmesi, üzerine krallar sur kapılarının, sarayların ve tapınakların girişine aslan heykellerini ve kabartmalarını sıklıkla yaptırmışlardır. Plastik sanatların hemen hemen her alanında yoğunlukla kullanılan aslan figürü, Bizans sanatında da oldukça önemli bir rol üstlenmiştir. Bizanslılar tarafından mozaik, kabartma, taş, seramik vb. üzerine uygulanan aslan figürü birçok sanat eserinde ölümsüzleşerek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Bu araştırma ve inceleme kapsamında Bizans Sanatında yer alan aslan figürleri konu edinilmiştir. Bizans sanatında yer alan aslanların kullanıldığı alanlar, aslanlara yüklenilen anlamlar incelenmiş, yorumlanmaya çalışılmıştır. Araştırmada yer alan kaynaklar internet üzerinden olup, e-kitap, müze arşivleri, makale, dergi ve üniversitelerin kütüphanelerinden yararlanılmıştır.
Devamı İçin TIKLAYINIZ
- Etiketler:
- Bizans Sanatında Aslan Figürleri
- Ayşe Aygün